Παχύφυτα και Κάκτοι

Κάκτοι
Υπάρχουν δύο ομάδες κάκτων, οι κάκτοι της ερήμου και οι κάκτοι του δάσους. Οι πρώτοι προέρχονται από τις ερήμους της Αμερικής, ενώ οι δεύτεροι έχουν πιο μαλακό φύλλωμα (εκτός από τον Απορόκακτο). Και τα δύο είδη είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, χρήζουν ελάχιστης περιποίησης και είναι συχνά φυτό που λόγω των ποικίλων σχημάτων τους και του μικρού μεγέθους τους, αγαπάνε οι συλλέκτες. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι οι κάκτοι αποκτούν καλύτερο σχήμα αν αφήνονται παραμελημένοι, είναι λανθασμένη. Όλα τα φυτά χρήζουν φροντίδας, άλλα λίγο λιγότερο, άλλα λίγο περισσότερο.Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πολύ εύκολος, με φυσικούς σπόρους που αν φυτευτούν σε ρηχά δοχεία με καλή αποστράγγιση, πολύ φως, σωστή θερμοκρασία κοντά τους 18°C και καλό εξαερισμό, εκμηδενίζονται τα ποσοστά αποτυχίας.
Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Οι κάκτοι της ερήμου χρειάζονται πολύ ήλιο, ιδιαιτέρως το χειμώνα, εν αντιθέσει με τους κάκτους των δασών που αρέσκονται σε σκιερές θέσεις, χωρίς να τα «λούζει» το άμεσο ηλιακό φως. Οι κάκτοι της ερήμου ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες από 13 – 18°C, ακόμα και σε μικρότερες, αν αναλογιστούμε πως η θερμοκρασία στην έρημο κατά τις βραδινές ώρες είναι χαμηλή. Οι κάκτοι των δασών ευδοκιμούν σε παρόμοιες θερμοκρασίες, από 13 – 15°C.
Πότισμα – Λίπανση
Οι κάκτοι της ερήμου και των δασών δε χρειάζονται καθόλου νερό από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης. Έπειτα, τα ποτίζουμε καλά, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πριν τα ποτίσουμε ξανά.Η λίπανση για τους κάκτους δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους.
Εχθροί – Ασθένειες
Οι κάκτοι είναι επιρρεπείς σε ασθένειες και παράσιτα, ιδιαίτερα αν ποτίζονται πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Οι εχθροί των κάκτων είναι οι ακόλουθοι:Ο Ψευδόκοκκος ριζών, όπου εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλης ηλικίας κάκτους των δασών, και αντιμετωπίζεται με τη χρήση μαλαθείου στο χώμα.Ο Ψευδόκοκκος, ο οποίος εμφανίζονται έντομα κατά μήκος του φυτού, τα οποία μπορούν να απομακρυνθούν με μια λεπτή βούρτσα βουτηγμένη σε μεθυλική αλκοόλη μουσκεύοντας τα φυτά με μαλαθείο ή διασυστημικό εντομοκτόνο.Τα Κοκκοειδή, που μοιάζουν με μικρά κοχύλια πάνω στους κάκτους μας, και τα οποία μπορούμε να καταπολεμήσουμε με εντομοκτόνο.Η Κόκκινη Αράχνη, που δημιουργεί μικροσκοπικούς ιστούς στο κάκτο, και πρέπει να εξολοθρευτεί με αντίστοιχο εντομοκτόνο.Ο Βοτρύτης, ένας μύκητας που προσβάλλει το φυτό ή τη βάση του βλαστού εμφανίζοντας υγρές κηλίδες σαπίσματος. Αναλόγως το σημείο που έχει προσβάλλει το φυτό μας ο μύκητας, είτε κόβουμε τα προσβεβλημένα κομμάτια και κρατάμε τα υγειή και χρησιμοποιούμε μυκητοκτόνο, είτε κόβουμε τα υγειή κομμάτια του φυτού και τα χρησιμοποιούμε για πολλαπλασιασμό. Τα φυτά μπορούν να υποστούν σάπισμα των ριζών τους από το πολύ και συχνό πότισμα. 

Παχύφυτα
Χρώματα, σχήματα και μεγέθη σε μεγάλη ποικιλία! Τα πιο γνωστά παχύφυτα είναι οι Εχεβέριες με τα υπέροχα σαν μεταλλικά χρώματά τους. Τα παχύφυτα είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο δεν αρέσκονται στο πολύ νερό. Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πανεύκολος. Ακόμη και με ένα φύλλο τους μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο φυτό. Κόβουμε ένα φύλλο απ’ το κύριο φυτό, το αφήνουμε λίγο να στεγνώσει και έπειτα το φυτεύουμε σε ένα αμμώδες μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό περιβάλλον. Πολύ σημαντική σημείωση για το μέλλον του πολλαπλασιασμού αυτού, μην αφήνουμε το χώμα πολύ υγρό κατά τη περίοδο της ριζοβολίας του φυτού, γιατί καταστρέφει τις ρίζες και ο πολλαπλασιασμός οδηγείται σε αποτυχία.
Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Ηλιόλουστες θέσεις, ιδιαιτέρως ένα παράθυρο που να πέφτει πλούσιο ηλιακό φως είναι η ιδιανική θέση για τα παχύφυτα. Υπάρχουν δύο είδη παχύφυτων ως εξαιρέσεις στο κανόνα που ευδοκιμούν καλύτερα σε σκιερές θέσεις, όπως η Αβόρθια και η Γαστερία. Μια εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας καθιστά την ανάπτυξη των παχύφυτων ως ιδανική προϋπόθεση. Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 13 – 18°C.
Πότισμα – Λίπανση
Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ποτίζουμε τα παχύφυτά μας καλά, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πριν από κάθε πότισμα. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ελαττώνουμε το πότισμα στο ελάχιστο.Το χειμώνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λιπάσματα για τα παχύφυτα, ενώ από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ υγρό λίπασμα κάθε εβδομάδα, αλλά και αυτό αν είναι απαραίτητο.
Εχθροί – Ασθένειες
Τα παχύφυτα, όπως και οι κάκτοι, προσβάλλονται συχνά από ασθένειες, ιδιαίτερα αν ποτίζονται πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Οι ασθένειες και οι εχθροί των παχύφυτων είναι ο ψευδόκοκκος, ο ψευδόκοκκος των ριζών, η κόκκινη αράχνη και ο βοτρύτης. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασμία με εντομοκτόνα ή μυκητοκτόνο, αναλόγως την ασθένεια που έχει πιάσει το φυτό, όπως αναφέρουμε και στους κάκτους.

0 Comments

Πορτοκαλιά Καλαμοντίν ή Κιτρέα

Λατινική ονομασία: Citrus calamondin
Οικογένεια: Rutaceae

Οι Κιτρέες είναι ένα πανέμορφο καρποφόρο φυτό, που εισήχθησαν από την Κίνα στις Η.Π.Α. γύρω στο 1900. Χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς και συχνά ως δείγμα μπονσάι, ενώ δέντρα καλλιεργούνται σε ολόκληρη τη νότια Ασία και τη Μαλαισία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες για τους χυμούς τους. Έχει πολλά κλαδιά και σκουροπράσινα οβάλ φύλλα. Η ανθοφορία της έχει μικρά λευκά λουλουδάκια τα οποία είναι αρωματικά και ανθίζουν προς το τέλος του καλοκαιριού όπου απ’ αυτά δημιουργούνται μικροί πράσινοι καρποί. Οι καρποί αυτοί, όλις ωριμάσουν θα γίνουν πορτοκαλί και θα μοιάζουν με μικρά πορτοκάλια. Μπορεί να είναι πικροί σε γεύση, γίνονται όμως πεντανόστιμη μαρμελάδα!
Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Είναι φυτό εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, αρέσκεται όμως στο πολύ φως. Αν τα χρησιμοποιούμε ως φυτά εσωτερικού χώρου, καλό θα ήταν κατά τη καλοκαιρινή περίοδο να τα μεταφέρουμε στο μπαλκόνι ή την αυλή μας.Τα τοποθετούμε σε ηλιόλουστες θέσεις, μακρυά από σκιερά σημεία και ρεύματα άερα.Μια θερμοκρασία μεταξύ 10-15°C είναι ό,τι πρέπει για τη Καλαμοντίν μας. Σε καιρικές συνθήκες με παγωνιά, καλό θα ήταν να τη μεταφέρουμε στο σπίτι μας μέσα, αλλά να μην ζει σε πολλή ζεστή ατμόσφαιρα. Η παγωνιά προκαλεί κιτρίνισμα στις άκρες των φύλλων, το οποίο επιδεινώνενται με το πολύ πότισμα,και αν δε δράσουμε άμεσα θα εξαπλωθεί στο φυτό προκαλώντας του ζημιά.
Πότισμα – Λίπανση
Το χειμώνα το πότισμα πρέπει να είναι περιορισμένο, ωστόσο ποτέ δε πρέπει να μένει το χώμα του ξηρό. Στη περίπτωση που ποτίζουμε πολύ το φυτό μας το χειμώνα, υπαρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες του και να κιτρινίσουν τα φύλλα του. Τις καλοκαιρινές περιόδους, η Καλαμοντίν θέλει πολύ νερό.Ένα μείγμα με σίδηρο για να αποφευχθεί η αβιταμίνωση και ως συνέπεια το κιτρίνισμα των φύλλων είναι μια καλή μέθοδος λίπανσης. Γενικά η Καλαμοντίν χρειάζεται θρέψη σε κάθε πότισμα το καλοκαίρι, κάτι που πρέπει να ελαττώσουμε το χειμώνα.
Εχθροί – Ασθένειες
Οι εχθροί και οι ασθένειες που μπορεί να προσβάλλουν τη Κιτρέα, είναι οι εξής:Οι Αφίδες, που έχουν χρώμα πράσινο, γκρι, μαύρο ή και κίτρινο, απομυζούν τους χυμούς του φυτού ξεκινώντας από τα τρυφερά μέρη του φυτού και τα μπουμπούκια. Επιπροσθέτως, πάνω στις εκκρίσεις των Αφίδων δημιουργείται μαύρη μούχλα. Η λύση είναι είτε εντομοκτόνο σε μορφή κόκκων στο χώμα, είτε ο ψεκασμός με μαλαθείο σε τακτά χρονικά διαστήματα.Ο Ψευδόκοκκος, που είναι εμφανή έντομα και μπορεί να διαγνωστεί γρήγορα το πρόβλημα και με το κατάλληλο εντομοκτόνο να τα απομακρύνουμε.Τα Κοκκοειδή, είτε νεαρά είτε ενήλικα μεγάλα έντομα αναπτύσσονται στο κάτω μέρος των φύλλων και στα κλαδιά, και αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τη Καλαμοντίν. Μπορούμε να τα καταπολεμήσουμε είτε σκουπίζοντάς τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε εντομοκτόνο, είτε με ψεκασμό με μαλαθείο.Η Κόκκινη Αράχνη, ο πιο δύσκολος εχθρός από την άποψη ότι δύσκολα ανιχνέυεται. Αν το καταλάβουμε νωρίς, πλένουμε το φύλλωμα με χλιαρό νερό ή ψεκάζουμε με μαλαθείο. Αν είναι η ζημιά είναι μεγαλύτερη, τότε κόβουμε τα προσβεβλημένα μέρη ή και ολόκληρο το φυτό για να εμποδίσουμε την εξάπλωσή τους και στα γύρω φυτά που ενδεχομένως να έχουμε το μπαλκόνι ή το σπίτι μας. Η Καπνιά, η οποία παρατηρείται μετά την εμφάνιση εντόμων στο φυτό, αφού ο μύκητας αυτός αναπτύσσεται ως μαύρη μούχλα πάνω στις εκκρίσεις των εντόμων. Σκουπίζουμε με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε μαλαθείο για να την απομακρύνουμε.

0 Comments

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας – Ιστορία

Μάνα, Μητέρα, Μαμά
Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας πλησιάζει. Ως κινητή εορτή, στη χώρα μας, όπως και σε όλο το κόσμο γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου, όπου φέτος πέφτει τη Κυριακή 12 Μαϊου 2019. 
Πώς ξεκίνησε όμως η καθιέρωση αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας? Η αλήθεια είναι πως κρύβει μια μελαγχολική ιστορία. 
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, η Ann Reeves Jarvis από τη Δυτική Βιρτζίνια, μαζί με πλήθος άλλων γυναικών, ξεκίνησαν ένα κίνημα με όνομα «Mother’s Day» που σαν σκοπό είχε τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας και τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής. Εξέφραζε όλες τις μητέρες που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον εμφύλιο πόλεμο που είχε ξεσπάσει στην Αμερική το 1861 και διήρκησε μέχρι το 1865.  Αφού πέρασε η περίοδος του πολέμου, η Ann Reeves Jarvis διοργάνωνε τακτικά πικ νικ και διάφορες εκδηλώσεις, προσπαθώντας να ενώσει ειρηνικά τους εχθρούς που είχε δημιουργήσει ο εμφύλιος. 
Το 1870, η Julia Ward Howe, η γυναίκα που δημιούργησε και συνέθεσε το «The Battle Hymn of the Republic» (ύμνος της μάχης της δημοκρατίας), εξέδωσε μια προκύρηξη εθελοντισμού, καλώντας τις γυναίκες να αναλάβουν ενεργό πολιτικό ρόλο σε μια προσπάθεια να προωθήσουν ξανά την ειρήνη. 
Η Ann Reeves Jarvis, έχασε τη μητέρα της το 1905. Η απώλεια ενέπνευσε την ίδια να δημιουργήσει την Ημέρα της Μητέρας το 1908, για να τιμήσει τη μητέρα της. Την Ημέρα της Μητέρας, τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να γιορτάσουν τη σχέση τους με τη μητέρα τους και να την ευχαριστήσουν για όλα όσα τους έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Η ημέρα αυτή, ξεκίνησε να γιορτάζεται στις 10 Μαϊου του 1908, στη περιοχή Grafton στη Δυτική Βιρτζίνια απ’ όπου καταγόταν η Jarvis και στη Φιλαδέλφια όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια. Κάθε χρόνο επεκτεινόταν και σε άλλες περιοχές της Αμερικής, μέχρι και το 1914 όπου ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον όρισε ως Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαϊου. 
Ποτέ δεν είναι αργά για ένα «σ’ αγαπώ», ένα «σ’ ευχαριστώ» και μια αγκαλιά, στις γυναίκες που μας έφεραν στο κόσμο. Στις γυναίκες που έβαλαν τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα για να προσφέρουν σε μας, τα παιδιά τους, παραπάνω απ’ όσα είχαν να δώσουν. Στις καθημερινές ηρωίδες της διπλανής πόρτας. Στις μανούλες μας.

0 Comments

Αζαλέα

Λατινική ονομασία: Azalea rhododendron


Οικογένεια: Ericaceae


Αειθαλές φυτό με μικρά οβάλ σκούρου πράσινου χρώματος φύλλα σε πυκνή διάταξη, με ανθοφορία στη κορυφή των κλαδιών σε μεγάλη ποικιλία μονόχρωμων ή πολύχρωμων συνδυασμών. Προέρχεται από την Ιαπωνία, τη Κίνα και την Ινδία. 

Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Οι Αζαλέες μπορούν να αναπτυχθούν και σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο. Ευδοκιμούν σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι ή το μπαλκόνι, χωρίς να τις χτυπά ο ήλιος. Σε περιπτώσεις παγωνιάς, καλό είναι να μεταφέρουμε το φυτό εντός του σπιτιού μας, ενώ το καλοκαίρι οι αζαλέες ευδοκιμούν καλύτερα στον εξωτερικό χώρο. Οι Αζαλέες ανθοφορούν συνεχώς σε θερμοκρασία ανάμεσα στους 10 – 15°C. Αν χρησιμοποιούμε το φυτό ως εσωτερικού χώρου, πρέπει να προσέξουμε τη θερμοκρασία του δωματίου να μη ξεπερνά τις προαναφερθείσες τιμές. 

Ποτισμα – Λίπανση
Κατά την ανθοφορία του φυτού, η συχνότητα ποτίσματος είναι κάθε δύο μέρες. Δε πρέπει ποτέ να αφήνουμε το φυτό απότιστο και στεγνό. Σε μια τέτοια περίπτωση που θα έχουμε παραμελήσει αρκετές μέρες το φυτό μας, θα δούμε λιποθυμισμένα και μαραμένα λουλούδια και φύλλα. Συστήνουμε να βυθίσετε την Αζαλέα σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, μέχρι να βγουν φυσσαλίδες χώμα, και έπειτα να την αφήσουμε να στραγγίξει. 
Όσον αφορά τη λίπανση, ένα ελαφρύ και υγρό λίπασμα είναι ό,τι πρέπει για να βοηθήσει το φυτό μας να έχει πλούσια ανθοφορία και πυκνό φύλλωμα. Κατά τη περίοδο της ανθοφορίας του φυτού, προσθέτουμε κάθε δύο βδομάδες λίγο υγρό λίπασμα μέσα στο νερό που θα τη ποτίσουμε.

Εχθροί – Ασθένειες
Η Αζαλέα είναι από μόνη της ένα ανθεκτικό φυτό, και σε συνδυασμό με τη σωστή δική σας φροντίδα θα παραμείνει υγειής για πολλά χρόνια. Κάποιες αντιδράσεις όμως του φυτού μαρτυρούν και την αιτία του προβλήματος.Αν παρατηρήσουμε ότι τα φύλλα ξεραίνονται και πέφτουν, αυτό σημαίνει πως το περιβάλλον είναι ξηρό και ζεστό και πρέπει άμεσα να ψεκάσουμε το φυτό με νερό και να το μετακινήσουμε σε ένα μέρος πιο δροσερό.Αν παρατηρήσουμε ότι τα μπουμπούκια του φυτού δεν ανθίζουν, αυτό σημαίνει ότι το φυτό το «χτυπάει» ρεύμα αέρα ή πως είναι υπερβολικά ποτισμένο και πρέπει να το μετακινήσουμε σε πιο ασφαλή θέση ή να ελαττώσουμε το πότισμα, αντίστοιχα.
Το έντομο που προσφάλει τις Αζαλέες, είναι οι αφίδες. Τις συναντάμε στα τρυφερά νέα φύλλα του φυτού, ωστόσο δε προκαλούν ζημιά στο ίδιο το φυτό, ίσως περισσότερη στα γειτονικά φυτά που μπορεί να είναι πιο ευπαθή σε τέτοιου είδους έντομα. Οι αφίδες καταπολεμούνται με ψεκασμό των φύλλων με μαλαθείο ή μεθυλικό πυρίμιφο. Τέλος, μια πολύ σημαντική σημείωση είναι να μην εκθέτουμε τα φυτά στον ήλιο μετά από ψεκασμό με εντομοκτόνο.

0 Comments

Εχθροί και Αρρώστιες των Φυτών μας


1. Τετράνυχος (Κόκκινη Αράχνη)
Η ξερή και ζεστή ατμόσφαιρα ευνοεί τα παράσιτα που μπορούν να προσβάλλουν τα φυτά μας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ευνοείται ιδιαίτερα η κόκκινη αράχνη, γνωστή και με το όνομα «τετράνυχος», χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι σίγουρη η εμφάνισή της, ωστόσο οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για το γρήγορο πολλαπλασιασμό εντόμων που ενδεχομένως να βρίσκονται μέσα στα φύλλα. Μια γρήγορη και εύκολη λύση σε συνθήκες ξηρής και ζεστής ατμόσφαιρας είναι ο ψεκασμός των φύλλων των φυτών με νερό, ιδίως όσων έχουν γυαλιστερά φύλλα (π.χ Μονστέρα)
Πως προσβάλλει τα φυτά η κόκκινη αράχνη?
Στο αρχικό στάδιο της εμφάνισης της κόκκινης αράχνης η αναγνώρισή της είναι δύσκολη.  Όταν τα πράσινα φύλλα των φυτών αποκτήσουν καφέ κηλίδες, ή παρατηρηθεί η παρουσία μικροσκοπικών ιστών στο πίσω μέρος των φύλλων όπως και στο σημείο που τα φύλλα ενώνονται με το βλαστό, σημαίνει ότι τα παράσιτα έχουν ήδη αναπτυχθεί. Αν δε δράσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε και φτάσουμε σε σημείο να μπορούμε να δούμε τα έντομα με γυμνό μάτι, τότε δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το παράσιτο και προτείνεται η καύση του φυτού, προκειμένου να μην προσβληθούν και τα υπόλοιπα φυτά που διακοσμούν το χώρο μας. Παραδείγματα φυτών με ευαισθησία στο συγκεκριμένο παράσιτο είναι η Αράλια, ο Κρότωνας, η Χεδέρα η κανάριος, η Πρίμουλα και η Ιμπάτιενς. 
Πώς μπορώ να προλάβω τη προσβολή των φυτών από το παράσιτο?
Η κόκκινη αράχνη στο στάδιο της προνύμφης έχει το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος, ενώ ως ενήλικα έντομα γίνονται κόκκινο-καφετί χρώματος.   

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η κόκκινη αράχνη είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι. Ωστόσο, μπορείτε να εξετάζετε το πίσω μέρος του φύλλου των φυτών, ή να κόψετε ένα φύλλο από τη κορυφή (ή κοντά στη κορυφή) και να το εξετάσετε με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού, ειδικά αν πρόκειται για φυτά μικρότερου μεγέθους. Ψάχνουμε λοιπόν, για μικροσκοπικά έντομα κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος. Όταν βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας έχει προβληθεί από τη κόκκινη αράχνη, χρήζει άμεσης χορήγησης εντομοκτόνου. Αναλόγως με το μέγεθος του φυτού και τις οδηγίες του εντομοκτόνου, τηρείτε τη σωστή δοσολογία. Η καλύτερη μέθοδος ωστόσο, είναι να βουτήξετε το φύλλωμα του φυτού μέσα σε ένα δοχείο με εντομοκτόνο, προστατεύοντας το χώμα με ένα κομμάτι από πλαστικό. Μια ακόμη μέθοδος είναι η χρήση εντομοκτόνου σε σπρέι, όπου εστιάζουμε στο πίσω μέρος των φύλλων όπου φωλιάζουν τα παράσιτα. Με αυτή τη μέθοδο θα χρειαστούν 2 ψεκασμοί το λιγότερο. Ποτέ δεν επιχειρούμε μία τέτοια διαδικασία εντός του σπιτιού μας, χωρίς να φοράμε γάντια προστασίας, σε καιρό με αέρα και υπό το άμεσο ηλιακό φως. Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε νικήσει τον τετράνυχο, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία μετά από μια εβδομάδα με νέα δόση εντομοκτόνου. 

0 Comments

Η σημασία του νερού στα φυτά

Το νερό, αποτελεί βασικό συστατικό των φυτικών ιστών. Η περιεκτικότητα του νερού στο βλαστικό σώμα του φυτού κυμαίνεται από 75 έως 85% του νωπού τους βάρους, γεγονός που αποδεικνύει τη σημαντικότητα του νερού. Η περιεκτικότητα του νερού εξαρτάται από τη ταχύτητα απορρόφησης και τη ταχύτητα διαπνοής. Αυτό εξηγείται απλώς, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μέρος του νερού που απορροφά το φυτό από το ριζικό σύστημα μέσω του εδάφους, αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα μέσω των φύλλων του φυτού. Συνεπώς, όταν το νερό βρίσκεται σε περίσσεια σημαίνει πως υπερισχύει η ταχύτητα απορρόφησης, ενώ αν υπερισχύει η ταχύτητα διαπνοής, οδηγεί το φυτό σε μάρανση.

Το νερό, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη λειτουργία των φυτικών κυττάρων ως ωσμωτικών συστημάτων και την ύπαρξη συμπλάσματος. Επιπροσθέτως, ρυθμίζει τη θερμοκρασία των φυτών, ειδικά την αύξηση αυτής. Η διαπνοή κατεβάζει τη θερμοκρασία λόγω εξάτμισης των ιστών. Εν ολίγης, αμβλύνει την αρνητική επίδραση των ακραίων θερμοκρασιών που πιθανόν να προκαλέσουν μεταβολές στα κύτταρα. Μια ακόμη λειτουργία που καθιστά το νερό άκρως σημαντικό για τα φυτά, είναι η ικανότητά του να συμμετέχει σε πλήθος βιοχημικών αντιδράσεων. Αποτελεί μέσο διασποράς κολλοειδών ουσιών πρωτοπλάσματος, όπου πραγματοποιούνται οι βιοχημικές αυτές αντιδράσεις. Το νερό, αποτελεί ακόμη, μέσο διακίνησης διαφόρων ουσιών στα ενδοκυτταρικά διαμερίσματα, αλλά και μεταξύ των κυττάρων. Ως αντιδραστήριο κατά τη φωτοσύνθεση χρησιμοποιείται το νερό για το σχηματισμό υδατανθράκων, καθώς και αποτελεί άριστο διαλύτη ηλεκτρολυτών και μη συστατικών των κυττάρων. Τέλος, το νερό έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί δεσμούς υδρογόνου με άτομα Ο και Ν.

Το νερό είναι πηγή ζωής και για τα φυτά, και θα επιζήσουν μόνο αν υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού να απορροφάνε όποτε χρειάζεται.

Το νερό στην Αρχιτεκτονική Τοπίου

Η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων ώθησε τους κατοίκους των παρόχθιων περιοχών να χτίσουν τις πρώτες γέφυρες και αργότερα τα υδραγωγεία, με τα οποία το νερό μεταφερόταν στην πόλη. Επίσης, το νερό χρησιμοποιούνταν ως βασικό στοιχείο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό σε διαδρόμους, κήπους, καταστήματα και βιβλιοθήκες.

Στη Σικελία, στο νησί Pantelleria, οι τυπικές αγροτικές κατοικίες, με καταγωγή από την Αραβική κυριαρχία, έχουν στέγαση με θόλους, που διευκόλυναν αφενός τον δροσισμό του εσωτερικού των κτιρίων και αφετέρου τη συλλογή του βρόχινου νερού και τη συγκέντρωσή του σε ελαφρά υπερυψωμένες υπόγειες δεξαμενές. Στα νησιά των Κυκλάδων, τα διαφορετικά ύψη των χώρων κάθε κατοικίας εξυπηρετούσαν τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού σε δεξαμενές ή στέρνες. Στην αρχιτεκτονική της Β. Αφρικής υπάρχουν συστήματα, τα qala, ενσωματωμένα στην δομή του κτιρίου για το δροσισμό του εσωτερικού των κτιρίων στα άνυδρα και ζεστά κλίματα της ερήμου Σαχάρα.

Το νερό αναζωογονεί, δροσίζει και είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός κήπου. H ύπαρξη νερού στον κήπο ασκεί μία σχεδόν μαγική επίδραση σε όλους και επιφέρει ή ενισχύει την ψυχοσωματική μας ισορροπία.

Tο νερό  ηρεμεί και  γαληνεύει και, λειτουργώντας συμπληρωματικά με άλλα διακοσμητικά στοιχεία (γλυπτά, ρυάκια με φυσικές πέτρες), μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το συνολικό σχεδιασμό του κήπου ή της βεράντας μας. Tο μέγεθος, το σχήμα και η μορφή των στοιχείων νερού που μπορείτε να εντάξετε σε αυτόν το σχεδιασμό ποικίλλουν από μια μικρή μαρμάρινη λεκάνη με νερό σε ένα μπαλκόνι, μέχρι τη δημιουργία μιας μικρής φυσικής λίμνης με νούφαρα ή μιας πισίνας σε ένα μεγάλο κήπο.

Το νερό όντας ήρεμο και διάφανο, λειτουργεί ως καθρέπτης, αντικατοπτρίζοντας τη πραγματικότητα, που ένας αρχιτέκτονας τοπίου μπορεί να εκμεταλλευτεί προκειμένου να μεγεθύνει και να τονίσει διάφορα αρχιτεκτονικά και φυσικά χαρακτηριστικά μέσα στον κήπο. Συμβολίζει τη διαφάνεια, τη νεότητα και την ομορφιά. Το εφέ του «διπλασιασμού» μέσω της αντανάκλασης λειτουργεί ως μέσο εντυπωσιασμού. Επιπροσθέτως, η λειτουργία αυτή του νερού χρησιμοποιείται από τα ρωμαϊκά χρόνια ως το Μπαρόκ και από το Ρομαντισμό ως τη μοντέρνα αρχιτεκτονική. Συνεπώς, δημιουργείται μια ισορροπία και μια μεγαλοπρέπεια στο χώρο, καθώς και ένα ιλουζιονιστικό αποτέλεσμα συνοδευόμενο βεβαίως από τον κατάλληλο φωτισμό. Τέλος, το  μη κινούμενο νερό, μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και περισυλλογής για τους χρήστες

Λίμνη με υδρόβια φυτά, με ήρεμο νερό που καθρεφτίζει και προσφέρει γαλήνη και ηρεμία στο θεατή. Balboa Park, Lily Pond, California, USA, San Diego, φωτογραφία της Νάγιας Φρέντζου

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του νερού που το καθιστούν ενδιαφέρον στην αρχιτεκτονική τοπίου είναι η κίνηση αυτού, που επιτυγχάνεται με τη χρήση συντριβανιών ή καταρρακτών. Το νερό που ρέει είναι ένδειξη ευεξίας και καθαριότητας. Είναι γνωστό, πως ο ήχος του νερού που παφλάζει χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ως μέσο χαλάρωσης και ηρεμίας, καθώς πιστεύουν πως το νερό ήταν η πρώτη μουσική της γης και πως ο ήχος του συντρόφευε τον άνθρωπο από τη στιγμή της δημιουργίας του και σταδιακά τον ενέπνεε να αναπτύξει το πνεύμα του πάνω στους ήχους του νερού με διάφορες δραστηριότητες. Το νερό μπορεί να κινείται σε γραμμικές γραμμές, να κυλάει ακανόνιστα και νατουραλιστικά ή και με τεχνητή ροή. Τέτοια παραδείγματα είναι οι καταρράκτες, οι υδάτινες κουρτίνες ή και το νερό που μιμείται τη κίνηση κυλώντας σε σκαλοπάτια, σε οριζόντια ροή, σε ροή με κλίση ή κατακόρυφη, αναλόγως το σχήμα που θέλει να δώσει ο αρχιτέκτονας τοπίου. Έτσι, το κινούμενο νερό ηρεμεί και ξεκουράζει και άλλοτε ξαφνιάζει και προκαλεί δέος.

Τέλος, από την αρχαιότητα ως σήμερα το νερό αποκτά γλυπτικό χαρακτήρα με την εμφάνιση και την εξαφάνιση του νερού που συμβολίζουν τα σιντριβάνια. Τα σιντριβάνια τείνουν να μιμούνται τη φύση, τα φυσικά καιρικά φαινόμενα που αναπαρίστανται με την εκτόξευση ενός υδάτινου πίδακος. Κυρίαρχο ρόλο στους κήπους της αρχαίας Ελλάδας και στους αραβικούς, για παράδειγμα, είχαν τα σιντριβάνια που εμπεριείχαν όλες τις φάσεις του υδάτινου κύκλου, καθώς αντιπροσωπευόταν η ζωτικότητα και ο συμβολισμός.

Σιντριβάνι στο Petergof, με γλυπτά, και πίδακες νερού που προσφέρουν δέος και ξαφνιάζουν το θεατή, καθώς και πιθανόν να τον ηρεμούν ακούγοντας το νερό να παφλάζει

0 Comments

Μπονσάι: Ιστορία, συμβολισμός και περιποίηση!

Η ιστορία των Μπονσάι

Η τέχνη του «μπονσάι», άρχισε να αναπτύσσεται από το 1000 μ.Χ. στην Ιαπωνία. Η λέξη “bonsai” σημαίνει ουσιαστικά «μικρό φυτό σε δίσκο». Οι πρώτες αυθεντικές μαρτυρίες των δέντρων bonsai χρονολογούνται από τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. Είναι αρκετά πιθανό, εντούτοις, ότι η πρακτική της καλλιέργειας των bonsai δένδρων δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 1.000 έτη στην Κίνα σε μια πολύ βασική κλίμακα, γνωστή ως punsai, όπου μόνο ένα μικρό δέντρο μεγαλώνει σε ένα ρηχό δοχείο. Αυτά τα πρόωρα δέντρα είχαν αραιό φύλλωμα και τραχείς κορμούς που έμοιαζαν συχνά με ζώα, όπως δράκους ή πουλιά. Οι Ιάπωνες τείνουν στην εστίαση της χρήσης εγγενών ειδών για τα bonsai τους, συγκεκριμένα φίκους, πεύκα, αζαλέες και σφενδάμους, κάποια από τα είδη που θεωρούνται ως παραδοσιακά είδη bonsai. Για τους Ιάπωνες, το bonsai αντιπροσωπεύει μία μείξη των ισχυρών αρχαίων πεποιθήσεων με τις ανατολικές φιλοσοφίες της αρμονίας μεταξύ του ατόμου, της ψυχής και της φύσης. Επιπροσθέτως, σε ένα αρχαίο ιαπωνικό ρητό που γράφηκε στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Kamakura αναφέρεται ότι: «Για να εκτιμήσεις και να βρεις την ευχαρίστηση στα περίεργα διαμορφωμένα και σε δοχείο δέντρα, πρέπει να αγαπήσεις την παραμόρφωση». 

Τα bonsai μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό των σπιτιών σε ειδικές περιπτώσεις από την ιαπωνική αριστοκρατική ελίτ και έγιναν ένα σημαντικό μέρος της ιαπωνικής ζωής με την επίδειξή τους σε ειδικά σχεδιασμένα ράφια. Αργότερα, τον 17ο και τον 18ο αιώνα, οι ιαπωνικές τέχνες έφθασαν στην απόλυτη ακμή τους και επηρέαζαν όλους τους γειτονικούς πληθυσμούς. Τα bonsai εξελίχθηκαν με βάση την πολύ υψηλότερη κατανόηση και τον καθορισμό της φύσης.

Στο ανθοπωλείο μας θα βρείτε ποικιλία μεγεθών του είδους Ficus ginseng! Η λατινική ονομασία τους είναι Ficus ginseng, και ανήκουν στην οικογένεια Ficus.

Συμβολισμός

Είναι υπέροχα δέντρα μινιατούρες, ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του Φενγκ-Σούι! Τα μπονσάι είναι σύμβολο της τιμής και του γοήτρου, της αρμονίας μεταξύ της φύσης και της ψυχής και του ατόμου. Επιλέγοντας αυτό το φυτό μπορούμε να έχουμε ένα ζωντανό πίνακα τέχνης στο σπίτι μας! Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία του Φενγκ – Σούι και των Μπονσάι, βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους να στρέφονται προς τη τέχνη και τη πίστη της φιλοσοφίας αυτής και να δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον εργασίας ως προς την αίσθηση αρμονίας και ειρήνης, και ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και αλληλεπίδρασης τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, αλλά και στο σπίτι τους, αλλάζοντας τη καθημερινότητά τους. Τα Μπονσάι στην ουσία είναι μια αντιγραφή των δέντρων της φύσης, όπου λόγω του όγκου τους και των αναγκών τους στο φυσικό τους περιβάλλον είναι αδύνατο να χωρέσουν σε ένα κήπο, μια αυλή ή ένα μπαλκόνι.

Μορφολογία φυτών και περιποίηση

Τα φύλλα του είναι μικρού μεγέθους, γυαλιστερά και καταπράσινα, ενώ ο κορμός του έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό που ή μοιάζει με πλεξούδα ή είναι κυματιστός. Πρόκειται για ένα αιωνόβιο φυτό, σε μικρά, ρηχά γλαστράκια για να περιορίζεται η ανάπτυξή του και να μένει μινιατούρα. Το δέντρο-νάνος, λοιπόν, διατηρείται σε φωτεινό μέρος, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεσή του στο ηλιακό φως. Στη φύση, τα δέντρα αναπτύσσουν μεγάλο ριζικό σύστημα, το οποίο εισχωρεί βαθειά στο χώμα και μπορεί να λάβει το απαιτούμενο νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Στη περίπτωση των μπονσάι που ζουν σε γλάστρα, πρέπει να μεριμνήσουμε για τη καλή ποιότητα χώματος και να προσθέτουμε την απαιτούμενη ποσότητα χώματος όταν αυτό χρεαστεί. Όταν δηλαδή οι ρίζες δεν καλύπτονται από χώμα. Τα Μπονσάι δεν αγαπούν τη πολλή υγρασία και τα λιμνάζοντα νερά, συνεπώς πρέπει να γίνεται σωστή αποστράγγιση σε πιάτο, ή βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας. Ωστόσο, δεν αγαπούν και τη μεγάλη περίοδο ξηρασίας, ή τις εναλλαγές: πολύ νερό και καθόλου νερό για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο κανόνας ποτίσματος τόσο στα μπονσάι, όσο και στα περισσότερα φυτά, είναι ο εξής: όταν το χώμα στην επιφάνεια και λίγο κάτω απ’ αυτήν είναι στεγνό, είναι η σωστή ώρα να ποτίσουμε το φυτό μας. Στη κινέζικη γλώσσα Ginseng σημαίνει «ρίζα». Καλό είναι να τοποθετηθεί σε μέρος μακριά από ρεύματα αέρα. Στη περίοδο ανάπτυξης, δηλαδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται να του παρέχουμε περισσότερο νερό απ’ ότι το χειμώνα.

0 Comments

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (Beauty and the Beast)

Στο ανθοπωλείο «Frentzos Flowers», θα βρείτε τα τριαντάφυλλα του παραμυθιού σε γυάλα καμπάνα και σε ποικιλία μεγεθών.Μπορείτε να επιλέξετε όποιο χρώμα σας εκφράζει ανάμεσα σε μια παλέτα χρωμάτων όπως κόκκινο, κίτρινο, μπλε ρουά, μαύρο, γαλάζιο, ροζ, φούξια, rainbow, μωβ, σομόν και πορτοκαλί!

Κάντε ένα όμορφο δώρο στον ευατό σας, ή δώστε το δικό σας μήνυμα αγάπης στα αγαπημένα σας πρόσωπα με ένα δώρο που θα στολίζει το χώρο τους για πολλά χρόνια, καθώς η διάρκεια ζωής τους ξεπερνά τα 2,5 χρόνια!

Η Πεντάμορφη και το Τέρας (Beauty and the Beast)
Μια όμορφη ιστορία, ένα γλυκό παραμύθι που έγινε ταινία το
1991 και βασίστηκε στο γαλλικό παραμύθι της Ζαν-Μαρί Λεπρένς
ντε Μπωμόν με τον ίδιο τίτλο.
Η ιστορία ξεκινάει με την άρνηση του νεαρού πρίγκιπα του
κάστρου να δώσει καταφύγιο στο κάστρο του σε μια μάγισσα, η οποία
ως αντάλλαγμα της φιλοξενίας, θα του έδινε ένα λουλούδι, ένα τριαντάφυλλο. Η
γριά μάγισσα για να τον εκδικηθεί, τον μετέτρεψε με μάγια σε ένα
άσχημο τέρας, και του έδωσε το τριαντάφυλλο, και μαζί και έναν
καθρέπτη για να μπορεί να βλέπει τι γίνεται έξω από το κάστρο
του.
Τα μάγια θα λυνόντουσαν μόνο αν το τέρας έβρισκε την
αγάπη.
Να αγαπήσει και να αγαπηθεί, μέχρι τα 21 του γενέθλια,
όπου θα έπεφτε και το τελευταίο πέταλο του τριαντάφυλλου.
Πέρασε μια δεκαετία. Η Μπελ, μια όμορφη νεαρή κοπέλα
που αγαπούσε πολύ τα βιβλία, ένιωσε να αγανακτεί από τη
καθημερινότητα του χωριού της, και ήθελε να ζήσει μια άλλη, πιο
έντονη ζωή. Ο Μορίς (πατέρας της Μπελ) και το άλογο του, ο
Φιλίπ, χάνονται στο δάσος και δέχονται επίθεση από μία αγέλη
λύκων. Έτσι, ο δρόμος τους οδηγεί στο κατώφλι του κάστρου,
όπου ζούσε το Τέρας. Μπαίνοντας στο κάστρο για να ζητήσει
καταφύγιο, συναντά τον Λουμιέρ – το κηροπήγιο, τον
Κόγκσγουορθ – το ρολόι, την κυρία Ποτς -την τσαγιέρα, και τον
Τσιπ που ήταν ο γιος της, το φλυτζάνι. Το Τέρας όμως
τους αντιλαμβάνεται και αρνείται να του προσφέρει καταφύγιο, και
τον φυλακίζει. Η μοίρα θα φέρει κοντά το Τέρας και τη Μπελ, όταν
η τελευταία θα ειδοποιηθεί για τη περιπέτεια του πατέρα της. Παρά
τις διαφωνίες του πατέρα της, η Μπελ προτείνει να φυλακιστεί
εκείνη αντί για το πατέρα της, και το καταφέρνει. Ο πατέρας της
γυρνάει από το κάστρο στο χωριό για να ζητήσει βοήθεια, όμως
κανείς δεν πιστεύει την ιστορία του.
Όταν ο Λουμιέρ και ο Κόγκσγουορθ ξεναγούσαν τη Μπελ
στο κάστρο, εκείνη ξέφυγε και πήγε στην απαγορευμένη Δυτική
Πτέρυγα. Το Τέρας έγινε έξαλλο όταν το πληροφορήθηκε για τη κίνηση αυτή, και έτσι η Μπελ
άρχισε να τρέχει προς το δάσος όπου δέχτηκε και αυτή επίθεση
από μια αγέλη λύκων. Τα συναισθήματά των δύο ηρώων άρχισαν
να φουντώνουν όταν το Τέρας έσωσε τη Μπελ από τους λύκους,
τραυματίστηκε και εκείνη του φρόντιζε τη πληγή. Αργότερα, ενώ η
Μπελ και το Τέρας είχαν ένα ρομαντικό δείπνο, εκείνη του
αποκαλύπτει ότι της λείπει ο πατέρας της. Τότε το Τέρας της δίνει
εκείνον τον καθρέφτη που του είχε δώσει η γρια μάγισσα, για να
τον δει μέσω αυτού. Η Μπελ είδε το πατέρα της χαμένο μες στο
δάσος, προσπαθώντας να τη βρει και να τη σώσει. Τότε το Τέρας
αποφασίζει να την αφήσει ελεύθερη να πάει να βρει τον πατέρα
της, δινόντάς της και τον καθρέφτη, κάτι απ’ αυτόν για να τον θυμάται. Κι ενώ ο
Γκαστόν ήταν έτοιμος να κλείσει στο ψυχιατρείο τον πατέρα της
νομίζοντας πως τρελάθηκε και έλεγε πως υπάρχει ένα Τέρας στο
κάστρο, η Μπελ δείχνει στους χωρικούς το Τέρας μέσω του
καθρέφτη, ώστε να πειστούν ότι το τέρας είναι αληθινό. Ο Γκαστόν,
πάντα ερωτευμένος με τη Μπελ και πληγωμένος από την
απόρριψη, αντιλήφθηκε τα αισθήματα της Μπελ για το τέρας, ζήλεψε και
έτσι έπεισε τους χωρικούς ότι πρόκειται για ένα ανθρωποφάγο
τέρας, τους μάζεψε και τους οδήγησε στο κάστρο του με σκοπό να
τον εξοντώσουν.
Η μάχη ξεκίνησε, ο Γκαστόν πολεμούσε με το Τέρας και οι
υπηρέτες με τους χωρικούς. Το Τέρας πήρε δύναμη όταν
αντίκρυσε τη Μπελ, νίκησε τον Γκαστόν και του χάρισε τη ζωή.
Ωστόσο ο Γκαστόν, δίνει ένα τελειωτικό χτύπημα στο Τέρας, το
σκοτώνει, όμως σκοτώνεται και αυτός πέφτοντας από τη σκεπή
του κάστρου όταν έχασε την ισορροπία του. Τότε η Μπελ, λίγο πριν το τέλος, λίγο πριν
πέσει και το τελευταίο πέταλο του τριαντάφυλλου, παραδέχτηκε
πως αγαπάει το Τέρας. Τα μάγια λύθηκαν, το Τέρας ζωντάνεψε και
έγινε ξανά ένας όμορφος πρίγκιπας. Το παραμύθι τελειώνει, στην
αίθουσα χορού του κάστρου, με τον πρίγκιπα και την Μπελ να
χορεύουν και όλοι να τους παρακολουθούν χαρούμενοι.
0 Comments

End of content

No more pages to load

Κλείσιμο Menu
×

Cart

Σε όλα τα αφυδατωμένα τριαντάφυλλα