Μπουκαμβίλια

Μπουκαμβίλια

Λατινική Ονομασία: BugainvilleaΟικογένεια: Nyctaginaceae

Σε ποιά ελληνική γειτονιά, σε ποιά ελληνικά νησιά και εξοχές, κι αν δεν έχουμε συναντήσει τη Μπουκαμβίλια! Πάνω στους σκλητούς βλαστούς φυτρώνουν αγκάθια και αραιό φύλλωμα, ωστόσο το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού είναι η ανθοφορία της. Προκειται για φυτό καθαρά εξωτερικού χώρου, το οποίο πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα βλαστού την περίοδο της άνοιξης. Κόβετε τμήματα 7,5 εκατοστών τα οποία και μετέπειρα φυτεύετε, και τα τοποθετείτε σε σταθερή θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου.

Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Οι Μπουκαμβίλιες λατρεύουν το άπλετο φως και το ηλιακό φως. Τα φυτά δεν ανθίζουν καθόλου σε συνθήκες σκιάς. Είναι φυτά που αρέσκονται σε μέτριες θερμοκρασίες, όπως τους 13 βαθμούς Κελσίου στη περίοδο ανάπτυξής του, και τους 10 βαθμούς το χειμώνα όπου η ανάπτυξή του σταματά. 

Πότισμα – Λίπανση
Το χώμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του πρέπει να παραμένει πάντα υγρό, συνεπώς απαιτεί ένα συχνό αλλά ποτέ υπερβολικό πότισμα. Αν έχουμε φυτεύσει τη Μπουκαμβίλια μας σε γλάστρα, το υπολειπόμενο νερό που μένει στο πιατάκι πρέπει πάντα να το αδειάζουμε. Το χειμώνα το πότισμα πρέπει να είναι πολύ αραιό αν έχουμε το φυτό μας σε γλάστα, και έως και μηδαμινό αν βρίσκεται απευθείας σε χώμα. 
Tip: Κλαδεύουμε πάντα το φθινόπωρο. Αν γυρίσουμε τα κλαδιά σε κύκλο και δέσουμε τις άκρες στον κορμό, το φυτό θα ανθίσει καλύτερα!

Όσον αφορά τη λίπανση, ρίχνουμε Κάλιο σε υγρό λίπασμα κάθε φορά που ποτίζουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε το φυτό να μεγαλώσει κατά την περίοδο της άνοιξης. Το χειμώνα η λίπανση δεν είναι απαραίτητη. 

Εχθροί και Ασθένειες
Δύο είναι οι εχθροί της Μπουκαμβίλιας, οι αφίδες και ο ψευδόκοκκος, παρόλοπου είναι ένα σχετικά ανθεκτικό φυτό.

α) ΑφίδεςΕίναι πολύ εύκολο να τις διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Τις συναντάμε στο πάνω μέρος του φυτού, στις νεαρές κορυφές. Οι αφίδες απομυζούν τους χυμούς, προκαλώντας κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων. Η μούχλα μπορεί πολύ εύκολα να αναπτυχθεί πάνω στις κολλώδεις ουσίες που εκκρίνουν οι αφίδες, οι οποίες είναι φορείς πολλών ιών. Καταπολεμούνται με μαλαθείο ή διαζινόν, ψεκάζοντας τα φύλλα.

β) ΨευδόκοκκοςΕίναι σπάνιο να προσβληθεί το φυτό στο σπίτι μας από ψευδόκοκκο, ενώ συχνά εμφανίζεται στα θερμοκήπια. Ωστόσο, μπορεί κάποιο άλλο φυτό μας να έχει προσβληθεί από αυτό και να κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Τα ενήλικα έντομα είναι λευκού χρώματος και μοιάζουν με ψείρες, ενώ τα νεαρά έντομα είναι καλυμμένα με ένα κηρώδες κάλυμμα και βρίσκονται πάνω στα κλαδιά. Το θετικό σε αυτό το φυτό είναι το αραιό του φύλλωμα, που μας επιτρέπει να δούμε το ψευδόκοκκο πολύ εύκολα, ωστόσο είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του γιατί περνά ένα μεγάλο μέρος της ζωής του προστατευμένο κάτω απ’ το φλοιό ή το ρυτίδωμα.