Ανθούριο

Ανθούριο

Λατινική Ονομασία: Anthurium sp.Οικογένεια: Araceae


Το Ανθούριο είναι ένα απ’ τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου, και το πανέμορφο χρώμα τους στολίζει το χώρο ή το γραφείο μας. 

Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Τα Ανθούρια χρειάζονται δυνατό φως, αλλά αν πρόκειται να τοποθετηθεί κοντά στο παράθυρο, τότε πρέπει να φροντίσουμε να μη το χτυπά ο ήλιος και να μην είναι σε ρεύματα αέρα. Η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται από 18 έως και 21 βαθμούς Κελσίου, και να αποφεύγονται οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας ειδικά τις βραδυνές ώρες. Πρόκειται για τροπικά φυτά συνεπώς αγαπούν την υγρασία και την επαρκή θερμοκρασία. Στα Ανθούρια δεν είναι απαγορευτικό το να βρέξουμε τα φύλλα τους, ίσα ίσα, μπορούμε με ένα ψεκαστήρι να βρέξουμε τα ώριμα – ποτέ τα νεαρά – φύλλα του φυτού μας, ή να τα καθαρίσουμε από τη σκόνη με ένα απαλό και βρεγμένο σφουγγάρι. Πότισμα – Λίπανση
Ποτίζετε το φυτό συχνά κατά τη περίοδο της ανθοφορίας και ανάπτυξής του τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο το χειμώνα, χρειάζεται λιγότερο νερό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να αφήσουμε το χώμα να στεγνώσει τελείως, αλλά ούτε και την αντίθετη περίπτωση του υπερβολικού ποτίσματος, γιατί τότε θα μαράνουμε το φυτό μας. Όσον αφορά τη λίπανση, κατά τη περίοδο της ανάπτυξής του, δίνουμε στο φυτό μας υγρό λίπασμα μια φορά την εβδομάδα. Η συχνότητα της λίπανσης πρέπει να ελαττώνεται στην αρχή του χειμώνα, και να σταματήσει τελείως τη περίοδο στασιμότητας της ανάπτυξης του φυτού, δηλαδή τους χειμερινούς μήνες. 

Εχθροί και Ασθένειες
Παρακολουθώντας το Ανθούριο μπορούμε εύκολα να διαβάσουμε τυχόν συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε ασθένειες, ή σε υπερβολικό ή ακόμη και πολύ αραιό πότισμα.
α) Κιτρίνισμα των φύλλων από την άκρη προς τα μέσα. Είναι ένδειξη υπερβολικού ποτίσματος και θερμοκρασίας χαμηλότερης από το απαιτούμενο. Αφήστε το φυτό να στεγνώσει, και μετακινήστε το σε πιο ζεστή θέση.
β) Καφέ κηλίδες. Αυτό σημαίνει παρουσία ενός μύκητα. Πρέπει να κόψετε άμεσα τα προσβεβλημένα φύλλα και να ψεκάσετε με κατάλληλο εντομοκτόνο για μύκητες. 
γ) Μαραμένο άνθος. Τα άνθη όλων των φυτών, όταν κάνουν το κύκλο τους, μαραίνονται και πέφτουν. Ωστόσο, υπάρχει και μια ακόμη περίπτωση που πρέπει να λάβουμε υπ΄ όψιν μας. Δεν είναι άλλη από τη παρουσία του βοτρύτη. Ο βοτρύτης εμφανίζεται σε συνθήσες που συνδυάζουν τη παρουσία υγρασίας και κρύου. Τα Ανθούρια αγαπούν την υγρασία, αλλά μισούν το κρύο. Σε περίπτωση εμφάνισης βοτρύτη, καταπολεμήστε με το κατάλληλο εντομοκτόνο.