You are currently viewing Σεφλέρα ή Εφτάπλευρο

Σεφλέρα ή Εφτάπλευρο

Λατινική ονομασία: Heptapleurum arboricola

Οικογένεια: Araliaceae

Γνωρίζατε ότι αυτότο φυτό ήταν σχεδόν άγνωστο ως τα μέσα του 20ου αιώνα? Είναι ένα υπέροχο, ανθεκτικό φυτό που αναπτύσσεται πολύ εύκολα και χρήζει ελάχιστης περιποίησης. Το φύλλωμά του είναι γυαλιστερό, με σκούρο πράσινο ελλειπτικό σχήμα. Στις ποικιλίες πανασέ, τα φύλλα είναι δίχρωμα, σκούρο πράσινο και ανοιχτό πράσινο-κίτρινο. Τα φύλλα αναπτύσσονται πάνω σε μαλακούς μίσχους και μπορεί κανείς να πει ότι μοιάζουν με δάχτυλα. Αν από νωρίς κόβουμε τη κορυφή, το φυτό θα κάνει διακλαδώσεις με αποτέλεσμα βα γίνει πιο φουντωτό. Σε αντίθετη περίπτωση, το φυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 3 μέτρα σε ύψος. 


Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Απαιτεί 2 με 3 ώρες την ημέρα τουλάχιστον φως, αλλά όχι άμεσο ήλιο. Ένας τρόπος να ελέγξουμε αν το φυτό λαμβάνει το φως που χρειάζεται είναι να παρατηρήσουμε τα φύλλα του. Στη περίπτωση που βγαίνουν περιέργως μακρόστενα, τότε πρέπε να του αλλάξουμε θέση. Όπως και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, πρέπει να προστατεύονται από τα ρεύματα αέρα, το κρύο και τις πηγές θερμότητας. Το φυτό ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 21 βαθμών Κελσίου. Η Σεφλέρα αγαπά την υγρασία, κάτι που μπορούμε να πετύχουμε γεμίζοντας το πιατάκι χαλίκια, να το γεμίσουμε με νερό και να τοποθετήσουμε πάνω σε αυτά τη γλάστρα μας. 


Πότισμα – Λίπανση
Η Σεφλέρα χρειάζεται μέτριο πότισμα. Αφήνουμε περίπου 2,5 εκατοστά από το χώμα της γλάστρας να στεγνώσει πριν ποτίσουμε ξανά. Είναι σημαντικό το χώμα να μην στεγνώσει περισσότερο από 2,5 εκατοστά, αλλά και να μην το ποτίζουμε υπερβολικά. Μια καλή συμβουλή, είναι να ραντίζουμε συχνά το φυτό με νερό. Λίπασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε δύο βδομάδες από την ανοίξη μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να έχει αναπτυχθεί καλο ριζικό σύστημα προκειμένου να προχωρήσουμε στην λίπανση.


Εχθροί – Ασθένειες
Μια από τις ασθένειες που προσβάλλει τη Σεφλέρα, είναι ο Ψευδόκοκκος. Συνήθως προσβάλλει τα μεγάλα φυτά τα οποία έχουν πυκνό φύλλωμα. Σε αυτή την περίπτωση ψεκάζουμε καλά με εντομοκτόνο ή σκουπίζουμε με βρεγμένο σφουγγάρι με μεθυλική αλκοόλη. Κάποιες φορές μπορεί να δούμε κίτρινες κηλίδες στα φύλλα που βρίσκονται στην κορυφή του φυτού. Επίσης μπορεί να παρατηρήσουμε στα νεαρά φύλλα Αφίδες, τις οποίες μπορούμε εύκολα να απομακρύνουμε με εντομοκτόνο. Αν το φυτό βρίσκεται σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον μπορεί να προσβληθεί από την κόκκινη αράχνη. Μπορούμε να ελέγχουμε συχνά το κάτω μέρος των φύλλων με μεγεθυντικό φακό, αν παρατηρήσουμε το φυτό να βγάζει καφετί φύλλα, όπου και σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε και πάλι εντομοκτόνο.