You are currently viewing Φίκος Μπένζαμιν

Φίκος Μπένζαμιν

Λατινική ονομασία: Ficus benjamina
Οικογένεια: Moraceae 

Μια μεγάλη οικογένεια φυτών εσωτερικού χώρου, που φιλοξενεί πολλά είδη. Ο Φίκος Μπένζαμιν, έχει φύλλα σκούρου πράσινου χρώματος που γέρνουν προς τα κάτω, και αποτελούν πολύ όμορφη διακοσμητική επιλογή τόσο στο εσωτερικό του σπιτού, όσο και κοντά σε τεχνητές λίμνες. Τα νεαρά φύλλα έχουν ανοιχτόχρωμο πράσιν χρώμα, και σκουραίνουν κατά την ωρίμανσή τους. Όσο εύκολο για το φυτό είναι να βγάλει νεαρά φύλλα, τόσο εύκολα μπορεί να τα ρίξει άπαξ και οι συνθήκες φωτισμού δεν είναι οι σωστές. 


Γνωρίζατε πως μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας φυτό Μπένζαμιν?Κόβοντας ακραία σκληρά μοσχεύματα περίπου 10 εκατοστά, και τα τοποθετείτε σε υγρή τύρφη. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος πρέπει να είναι γύρω στους 21 βαθμούς Κελσίου.


Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Ο φίκος Μπένζαμιν είναι ένα φυτό που θέλει πολύ φως, αλλά όχι άμεσο ήλιο. Σημάδι ότι το φυτό δεν είναι στη σωστή θέση, είναι το γρήγορο κιτρίνισμα και συνεπώς η πτώση των φύλλων. Σε μια τέτοια περίπτωση, πρέπει να μετακινήσετε το φυτό σε μια πιο φωτεινή θέση μέσα στο χώρο. Η θερμοκρασία ανάπτυξης του φυτού είναι από 18 έως 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ η ανώτατη θερμοκρασία αντοχής είναι οι 23 βαθμοί. Όπως και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, δεν ευδοκιμούν κοντά σε παράθυρα με ρεύματα αέρα. 


Πότισμα – Λίπανση
Μια ακόμη αιτία του κιτρινίσματος των φύλλων είναι και το υπερβολικό πότισμα. Η συχνότητα του ποτίσματος πρέπει να είναι 1 με 2 φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες και μια φορά στις 7 ή και 10 μέρες τους χειμερινούς μήνες. Η λίπανση γίνεται με υγρό λίπασμα κατά τη περίοδο ανάπτυξης, καθώς και το καθημερινό ράντισμα θα βοηθήσει στην ανάπτυξή του. Κάθε άνοιξη καλό θα είναι να γίνεται αλλαγή γλάστρας αν είναι απαραίτητο, αλλά σίγουρα πρέπει να γίνεται ανανέωση του χώματος. Το κλάδεμα γίνεται την άνοιξη, αποφεύγοντας να κόψουμε τα νεαρά βλαστάρια. 

Εχθροί – Ασθένειες
Ο φίκος μπορεί να προσβληθεί από κοκκοειδή. Τόσο τα νεαρά όσο και τα μαύρα σκληρά έντομα, εγκαθίστανται και στα φύλλα αλλά και στο κορμό και μπορούν να κάνουν την ίδια ζημιά στο φυτό μας. Ο Μπένζαμιν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στα κοκκοειδή, για αυτό θέλει συχνό έλεγχο κάτω απ’ τα φύλλα του φυτού. Αν παρατηρήσετε λίγα έντομα, τότε αντιμετωπίζονται σκουπίζοντας τα φύλλα με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε μαλαθείο, ενώ αν παρατηρήσετε πολλά έντομα, πρέπει να μουσκέψετε το φυτό με μαλαθείο.Με την ίδια τεχνική, μπορούμε να απαλλαγούμε και από το ψευδόκκο, που ενίοτε προσβάλει το Μπένζαμιν.Ο πιο συχνός εχθρός όλων των φυτών είναι το υπερβολικό πότισμα. Πολύ γρήγορα θα σαπίσουν οι ρίζες, καθώς το χώμα μουσκεύει με αποτέλεσμα να μη φτάνει το οξυγόνο στις ρίζες. Η μόνη λύση σε αυτή τη περίπτωση είναι να αφήσουμε το χώμα να στεγνώσει καλά και να περιμένουμε το φυτό να βγάλει νέες ρίζες.