Μπονσάι: Ιστορία, συμβολισμός και περιποίηση!

Μπονσάι: Ιστορία, συμβολισμός και περιποίηση!

Η ιστορία των Μπονσάι

Η τέχνη του «μπονσάι», άρχισε να αναπτύσσεται από το 1000 μ.Χ. στην Ιαπωνία. Η λέξη “bonsai” σημαίνει ουσιαστικά «μικρό φυτό σε δίσκο». Οι πρώτες αυθεντικές μαρτυρίες των δέντρων bonsai χρονολογούνται από τις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ. Είναι αρκετά πιθανό, εντούτοις, ότι η πρακτική της καλλιέργειας των bonsai δένδρων δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 1.000 έτη στην Κίνα σε μια πολύ βασική κλίμακα, γνωστή ως punsai, όπου μόνο ένα μικρό δέντρο μεγαλώνει σε ένα ρηχό δοχείο. Αυτά τα πρόωρα δέντρα είχαν αραιό φύλλωμα και τραχείς κορμούς που έμοιαζαν συχνά με ζώα, όπως δράκους ή πουλιά. Οι Ιάπωνες τείνουν στην εστίαση της χρήσης εγγενών ειδών για τα bonsai τους, συγκεκριμένα φίκους, πεύκα, αζαλέες και σφενδάμους, κάποια από τα είδη που θεωρούνται ως παραδοσιακά είδη bonsai. Για τους Ιάπωνες, το bonsai αντιπροσωπεύει μία μείξη των ισχυρών αρχαίων πεποιθήσεων με τις ανατολικές φιλοσοφίες της αρμονίας μεταξύ του ατόμου, της ψυχής και της φύσης. Επιπροσθέτως, σε ένα αρχαίο ιαπωνικό ρητό που γράφηκε στην Ιαπωνία κατά την περίοδο Kamakura αναφέρεται ότι: «Για να εκτιμήσεις και να βρεις την ευχαρίστηση στα περίεργα διαμορφωμένα και σε δοχείο δέντρα, πρέπει να αγαπήσεις την παραμόρφωση». 

Τα bonsai μεταφέρθηκαν στο εσωτερικό των σπιτιών σε ειδικές περιπτώσεις από την ιαπωνική αριστοκρατική ελίτ και έγιναν ένα σημαντικό μέρος της ιαπωνικής ζωής με την επίδειξή τους σε ειδικά σχεδιασμένα ράφια. Αργότερα, τον 17ο και τον 18ο αιώνα, οι ιαπωνικές τέχνες έφθασαν στην απόλυτη ακμή τους και επηρέαζαν όλους τους γειτονικούς πληθυσμούς. Τα bonsai εξελίχθηκαν με βάση την πολύ υψηλότερη κατανόηση και τον καθορισμό της φύσης.

Στο ανθοπωλείο μας θα βρείτε ποικιλία μεγεθών του είδους Ficus ginseng! Η λατινική ονομασία τους είναι Ficus ginseng, και ανήκουν στην οικογένεια Ficus.

Συμβολισμός

Είναι υπέροχα δέντρα μινιατούρες, ό,τι πρέπει για τους λάτρεις του Φενγκ-Σούι! Τα μπονσάι είναι σύμβολο της τιμής και του γοήτρου, της αρμονίας μεταξύ της φύσης και της ψυχής και του ατόμου. Επιλέγοντας αυτό το φυτό μπορούμε να έχουμε ένα ζωντανό πίνακα τέχνης στο σπίτι μας! Συνδυάζοντας τη φιλοσοφία του Φενγκ – Σούι και των Μπονσάι, βλέπουμε αρκετούς ανθρώπους να στρέφονται προς τη τέχνη και τη πίστη της φιλοσοφίας αυτής και να δημιουργούν ένα τέλειο περιβάλλον εργασίας ως προς την αίσθηση αρμονίας και ειρήνης, και ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας και αλληλεπίδρασης τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ομαδικό, αλλά και στο σπίτι τους, αλλάζοντας τη καθημερινότητά τους. Τα Μπονσάι στην ουσία είναι μια αντιγραφή των δέντρων της φύσης, όπου λόγω του όγκου τους και των αναγκών τους στο φυσικό τους περιβάλλον είναι αδύνατο να χωρέσουν σε ένα κήπο, μια αυλή ή ένα μπαλκόνι.

Μορφολογία φυτών και περιποίηση

Τα φύλλα του είναι μικρού μεγέθους, γυαλιστερά και καταπράσινα, ενώ ο κορμός του έχει ιδιαίτερο σχεδιασμό που ή μοιάζει με πλεξούδα ή είναι κυματιστός. Πρόκειται για ένα αιωνόβιο φυτό, σε μικρά, ρηχά γλαστράκια για να περιορίζεται η ανάπτυξή του και να μένει μινιατούρα. Το δέντρο-νάνος, λοιπόν, διατηρείται σε φωτεινό μέρος, ωστόσο πρέπει να αποφεύγεται η άμεση έκθεσή του στο ηλιακό φως. Στη φύση, τα δέντρα αναπτύσσουν μεγάλο ριζικό σύστημα, το οποίο εισχωρεί βαθειά στο χώμα και μπορεί να λάβει το απαιτούμενο νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται. Στη περίπτωση των μπονσάι που ζουν σε γλάστρα, πρέπει να μεριμνήσουμε για τη καλή ποιότητα χώματος και να προσθέτουμε την απαιτούμενη ποσότητα χώματος όταν αυτό χρεαστεί. Όταν δηλαδή οι ρίζες δεν καλύπτονται από χώμα. Τα Μπονσάι δεν αγαπούν τη πολλή υγρασία και τα λιμνάζοντα νερά, συνεπώς πρέπει να γίνεται σωστή αποστράγγιση σε πιάτο, ή βότσαλα στο κάτω μέρος της γλάστρας. Ωστόσο, δεν αγαπούν και τη μεγάλη περίοδο ξηρασίας, ή τις εναλλαγές: πολύ νερό και καθόλου νερό για αρκετό χρονικό διάστημα. Ο κανόνας ποτίσματος τόσο στα μπονσάι, όσο και στα περισσότερα φυτά, είναι ο εξής: όταν το χώμα στην επιφάνεια και λίγο κάτω απ’ αυτήν είναι στεγνό, είναι η σωστή ώρα να ποτίσουμε το φυτό μας. Στη κινέζικη γλώσσα Ginseng σημαίνει «ρίζα». Καλό είναι να τοποθετηθεί σε μέρος μακριά από ρεύματα αέρα. Στη περίοδο ανάπτυξης, δηλαδή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χρειάζεται να του παρέχουμε περισσότερο νερό απ’ ότι το χειμώνα.