You are currently viewing Εχθροί και Αρρώστιες των Φυτών μας

Εχθροί και Αρρώστιες των Φυτών μας


1. Τετράνυχος (Κόκκινη Αράχνη)
Η ξερή και ζεστή ατμόσφαιρα ευνοεί τα παράσιτα που μπορούν να προσβάλλουν τα φυτά μας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ευνοείται ιδιαίτερα η κόκκινη αράχνη, γνωστή και με το όνομα “τετράνυχος”, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι σίγουρη η εμφάνισή της, ωστόσο οι συνθήκες αυτές είναι ιδανικές για το γρήγορο πολλαπλασιασμό εντόμων που ενδεχομένως να βρίσκονται μέσα στα φύλλα. Μια γρήγορη και εύκολη λύση σε συνθήκες ξηρής και ζεστής ατμόσφαιρας είναι ο ψεκασμός των φύλλων των φυτών με νερό, ιδίως όσων έχουν γυαλιστερά φύλλα (π.χ Μονστέρα)

Πως προσβάλλει τα φυτά η κόκκινη αράχνη?
Στο αρχικό στάδιο της εμφάνισης της κόκκινης αράχνης η αναγνώρισή της είναι δύσκολη.  Όταν τα πράσινα φύλλα των φυτών αποκτήσουν καφέ κηλίδες, ή παρατηρηθεί η παρουσία μικροσκοπικών ιστών στο πίσω μέρος των φύλλων όπως και στο σημείο που τα φύλλα ενώνονται με το βλαστό, σημαίνει ότι τα παράσιτα έχουν ήδη αναπτυχθεί. Αν δε δράσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε και φτάσουμε σε σημείο να μπορούμε να δούμε τα έντομα με γυμνό μάτι, τότε δεν μπορούμε να καταπολεμήσουμε το παράσιτο και προτείνεται η καύση του φυτού, προκειμένου να μην προσβληθούν και τα υπόλοιπα φυτά που διακοσμούν το χώρο μας. Παραδείγματα φυτών με ευαισθησία στο συγκεκριμένο παράσιτο είναι η Αράλια, ο Κρότωνας, η Χεδέρα η κανάριος, η Πρίμουλα και η Ιμπάτιενς. 

Πώς μπορώ να προλάβω τη προσβολή των φυτών από το παράσιτο?

Η κόκκινη αράχνη στο στάδιο της προνύμφης έχει το χρώμα του ανθρώπινου δέρματος, ενώ ως ενήλικα έντομα γίνονται κόκκινο-καφετί χρώματος.   

Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η κόκκινη αράχνη είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή με γυμνό μάτι. Ωστόσο, μπορείτε να εξετάζετε το πίσω μέρος του φύλλου των φυτών, ή να κόψετε ένα φύλλο από τη κορυφή (ή κοντά στη κορυφή) και να το εξετάσετε με τη βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού, ειδικά αν πρόκειται για φυτά μικρότερου μεγέθους. Ψάχνουμε λοιπόν, για μικροσκοπικά έντομα κοκκινωπά ή στο χρώμα του δέρματος. Όταν βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας έχει προβληθεί από τη κόκκινη αράχνη, χρήζει άμεσης χορήγησης εντομοκτόνου

Αναλόγως με το μέγεθος του φυτού και τις οδηγίες του εντομοκτόνου, τηρείτε τη σωστή δοσολογία. Η καλύτερη μέθοδος ωστόσο, είναι να βουτήξετε το φύλλωμα του φυτού μέσα σε ένα δοχείο με εντομοκτόνο, προστατεύοντας το χώμα με ένα κομμάτι από πλαστικό. Μια ακόμη μέθοδος είναι η χρήση εντομοκτόνου σε σπρέι, όπου εστιάζουμε στο πίσω μέρος των φύλλων όπου φωλιάζουν τα παράσιτα. Με αυτή τη μέθοδο θα χρειαστούν 2 ψεκασμοί το λιγότερο. Ποτέ δεν επιχειρούμε μία τέτοια διαδικασία εντός του σπιτιού μας, χωρίς να φοράμε γάντια προστασίας, σε καιρό με αέρα και υπό το άμεσο ηλιακό φως. Για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε νικήσει τον τετράνυχο, μπορούμε να επαναλάβουμε τη διαδικασία μετά από μια εβδομάδα με νέα δόση εντομοκτόνου.