You are currently viewing Παχύφυτα και Κάκτοι

Παχύφυτα και Κάκτοι

Κάκτοι
Υπάρχουν δύο ομάδες κάκτων, οι κάκτοι της ερήμου και οι κάκτοι του δάσους. Οι πρώτοι προέρχονται από τις ερήμους της Αμερικής, ενώ οι δεύτεροι έχουν πιο μαλακό φύλλωμα (εκτός από τον Απορόκακτο). Και τα δύο είδη είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, χρήζουν ελάχιστης περιποίησης και είναι συχνά φυτό που λόγω των ποικίλων σχημάτων τους και του μικρού μεγέθους τους, αγαπάνε οι συλλέκτες. Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι οι κάκτοι αποκτούν καλύτερο σχήμα αν αφήνονται παραμελημένοι, είναι λανθασμένη. Όλα τα φυτά χρήζουν φροντίδας, άλλα λίγο λιγότερο, άλλα λίγο περισσότερο.Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πολύ εύκολος, με φυσικούς σπόρους που αν φυτευτούν σε ρηχά δοχεία με καλή αποστράγγιση, πολύ φως, σωστή θερμοκρασία κοντά τους 18°C και καλό εξαερισμό, εκμηδενίζονται τα ποσοστά αποτυχίας.


Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Οι κάκτοι της ερήμου χρειάζονται πολύ ήλιο, ιδιαιτέρως το χειμώνα, εν αντιθέσει με τους κάκτους των δασών που αρέσκονται σε σκιερές θέσεις, χωρίς να τα “λούζει” το άμεσο ηλιακό φως. Οι κάκτοι της ερήμου ευδοκιμούν σε θερμοκρασίες από 13 – 18°C, ακόμα και σε μικρότερες, αν αναλογιστούμε πως η θερμοκρασία στην έρημο κατά τις βραδινές ώρες είναι χαμηλή. Οι κάκτοι των δασών ευδοκιμούν σε παρόμοιες θερμοκρασίες, από 13 – 15°C.

Πότισμα – Λίπανση
Οι κάκτοι της ερήμου και των δασών δε χρειάζονται καθόλου νερό από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι και τις αρχές της άνοιξης. Έπειτα, τα ποτίζουμε καλά, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πριν τα ποτίσουμε ξανά.Η λίπανση για τους κάκτους δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους.

Εχθροί – Ασθένειες
Οι κάκτοι είναι επιρρεπείς σε ασθένειες και παράσιτα, ιδιαίτερα αν ποτίζονται πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Οι εχθροί των κάκτων είναι οι ακόλουθοι:Ο Ψευδόκοκκος ριζών, όπου εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλης ηλικίας κάκτους των δασών, και αντιμετωπίζεται με τη χρήση μαλαθείου στο χώμα.Ο Ψευδόκοκκος, ο οποίος εμφανίζονται έντομα κατά μήκος του φυτού, τα οποία μπορούν να απομακρυνθούν με μια λεπτή βούρτσα βουτηγμένη σε μεθυλική αλκοόλη μουσκεύοντας τα φυτά με μαλαθείο ή διασυστημικό εντομοκτόνο.Τα Κοκκοειδή, που μοιάζουν με μικρά κοχύλια πάνω στους κάκτους μας, και τα οποία μπορούμε να καταπολεμήσουμε με εντομοκτόνο.Η Κόκκινη Αράχνη, που δημιουργεί μικροσκοπικούς ιστούς στο κάκτο, και πρέπει να εξολοθρευτεί με αντίστοιχο εντομοκτόνο.Ο Βοτρύτης, ένας μύκητας που προσβάλλει το φυτό ή τη βάση του βλαστού εμφανίζοντας υγρές κηλίδες σαπίσματος. Αναλόγως το σημείο που έχει προσβάλλει το φυτό μας ο μύκητας, είτε κόβουμε τα προσβεβλημένα κομμάτια και κρατάμε τα υγειή και χρησιμοποιούμε μυκητοκτόνο, είτε κόβουμε τα υγειή κομμάτια του φυτού και τα χρησιμοποιούμε για πολλαπλασιασμό. Τα φυτά μπορούν να υποστούν σάπισμα των ριζών τους από το πολύ και συχνό πότισμα. 

Παχύφυτα
Χρώματα, σχήματα και μεγέθη σε μεγάλη ποικιλία! Τα πιο γνωστά παχύφυτα είναι οι Εχεβέριες με τα υπέροχα σαν μεταλλικά χρώματά τους. Τα παχύφυτα είναι πολύ ανθεκτικά και προσαρμόζονται στις καιρικές συνθήκες, ωστόσο δεν αρέσκονται στο πολύ νερό. Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πανεύκολος. Ακόμη και με ένα φύλλο τους μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο φυτό. Κόβουμε ένα φύλλο απ’ το κύριο φυτό, το αφήνουμε λίγο να στεγνώσει και έπειτα το φυτεύουμε σε ένα αμμώδες μείγμα και το τοποθετούμε σε ένα ζεστό περιβάλλον. Πολύ σημαντική σημείωση για το μέλλον του πολλαπλασιασμού αυτού, μην αφήνουμε το χώμα πολύ υγρό κατά τη περίοδο της ριζοβολίας του φυτού, γιατί καταστρέφει τις ρίζες και ο πολλαπλασιασμός οδηγείται σε αποτυχία.

Φως – Θέση – Θερμοκρασία
Ηλιόλουστες θέσεις, ιδιαιτέρως ένα παράθυρο που να πέφτει πλούσιο ηλιακό φως είναι η ιδιανική θέση για τα παχύφυτα. Υπάρχουν δύο είδη παχύφυτων ως εξαιρέσεις στο κανόνα που ευδοκιμούν καλύτερα σε σκιερές θέσεις, όπως η Αβόρθια και η Γαστερία. Μια εναλλαγή θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας καθιστά την ανάπτυξη των παχύφυτων ως ιδανική προϋπόθεση. Σε γενικές γραμμές, η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 13 – 18°C.

Πότισμα – Λίπανση
Από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, ποτίζουμε τα παχύφυτά μας καλά, αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πριν από κάθε πότισμα. Κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ελαττώνουμε το πότισμα στο ελάχιστο.Το χειμώνα δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λιπάσματα για τα παχύφυτα, ενώ από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα ελαφρύ υγρό λίπασμα κάθε εβδομάδα, αλλά και αυτό αν είναι απαραίτητο.

Εχθροί – Ασθένειες
Τα παχύφυτα, όπως και οι κάκτοι, προσβάλλονται συχνά από ασθένειες, ιδιαίτερα αν ποτίζονται πολύ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.Οι ασθένειες και οι εχθροί των παχύφυτων είναι ο ψευδόκοκκος, ο ψευδόκοκκος των ριζών, η κόκκινη αράχνη και ο βοτρύτης. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασμία με εντομοκτόνα ή μυκητοκτόνο, αναλόγως την ασθένεια που έχει πιάσει το φυτό, όπως αναφέρουμε και στους κάκτους.